2021-es adóváltozások Magyarországon
Írta: Tímea Kocsis
1 febr, 2021
Adótanácsadás

A korábbi évekhez képest meglepő módon 2021. január 1-től kevés adót érintő változás van, ami a munkavállalókra vonatkozik.

2021. január hónapra a minimálbér bruttó 161.000 forint, a garantált bérminimum bruttó 210.600 forint volt.

2021. február 1-től 4%-os emelésről döntött a magyar állam, a minimálbér bruttó 167.400 forintra emelkedett, a garantált bérminimum bruttó 219.000 forintra.

Szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 százalék, 2021. január 1-től is ezzel a járulékkulccsal kell számolni.

A tanulói szerződéssel foglalkoztatottak esetén a 2019.12.31-i szabályokat kell alkalmazni, azaz a kifizetett jövedelmek után Szocho adófizetési kötelezettsége áll fenn a kifizetőnek.  

A nyugdíjas munkavállalók esetében nem fizet a munkáltató szociális hozzájárulási adót, azokra az öregségi nyugdíjas munkavállalókra vonatkozóan, akiket munkaviszonyban foglalkoztatnak. A nyugdíjas részére kifizetett bruttó munkabérből csak 15 százalékos adóelőleget kell megfizetnie a munkavállalónak.

SZJA adókedvezmények

1. Nem változott az érvényesíthető bruttó családi adókedvezmény 2021. január 1-jétől.

Az eltartottak számától függően –, kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként:

  • egy eltartott esetén 66.670 forint,
  • kettő eltartott esetén 133.330 forint,
  • három és minden további eltartott esetén 220.000 forint.

2. A négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak 2021. január 1-jétől lehetősége van az összevont adóalapjukat csökkenteni, ezáltal adómentességet szerezni.

Jogosult a négy vagy több gyermeket nevelő vér szerinti vagy örökbefogadó anya, aki az általa nevelt gyermekekre tekintettel családi pótlékra jogosult, vagy családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, vagy a jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg, és az előzőek alapján figyelembe vehető gyermekek száma eléri a négy főt. Az adómentesség nem minden kifizetési jogcímre vonatkozik automatikusan, például ingatlan bérbeadásra, osztalékra, EKHO-s, KATA-s bevételre stb nem.

3. A személyi (fogyatékos) kedvezményt, adóalap-csökkentő tételként kell figyelembe venni.

Ez azt jelenti, hogy a jogosult magánszemély az összevont adóalapját a minimálbér egyharmadának megfelelő összeggel csökkentheti 100 forintra kerekítve (= bruttó 53.700 Ft január hónapra, bruttó 55.800 Ft februártól).

A jogosultsági feltételek nem változtak (súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenved, amelyről orvosi igazolással rendelkezik, valamint rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.)

A számítás módszere is változott, a kedvezmény mértéke pedig februártól havi nettó 8.370 Ft (eddig havi 8.055 Ft volt).

4. Első házasok kedvezménye

Minden olyan házaspár, ahol az egyik fél első házasságát köti, együttesen jogosultsági hónaponként 5.000 forint adókedvezményt vehetnek igénybe, tehát legfeljebb 24 hónapon keresztül 33.335 forinttal csökkenthetik személyi jövedelemadó alapjukat. Így a két év alatt összesen 120.000 forinttal csökkenthető az adó mértéke.

Nem változott, 2017-től az első házasok kedvezménye akkor is igénybe vehető, ha a magánszemély egyidejűleg jogosulttá válik a családi kedvezmény érvényesítésére is.

Adókedvezmények sorrendje

Többes jogosultság esetén a következő sorrendben kell az adókedvezményeket figyelembe venni:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák adóalap kedvezménye
  2. Személyi kedvezmény
  3. Első házasok kedvezménye
  4. Családi kedvezmény

Nyilatkozatok januárban VS év végén érvényesítés      

Az év közben nem érvényesített adókedvezményeket (családi, első házas, személyi, négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye) a 2021. évre vonatkozóan a magánszemélyek 2022-ben, az éves adóbevallásukban tudják majd visszaigényelni.

További bejegyzések

2022-es adóváltozások Magyarországon

2022-es adóváltozások Magyarországon

2022. január 1-től meglehetősen sok adót érintő változás van, ami a munkavállalókra és munkáltatókra vonatkozik. A minimálbér és garantált bérminimum összege emelkedik 2022. január 1-től. A minimálbér bruttó 200.000 forint, a garantált bérminimum bruttó 260.000...

Termékértékesítés adózása – ÁFA

Termékértékesítés adózása – ÁFA

Az ÁFA törvényben különböző szabályok vonatkoznak a szolgáltatások nyújtására és külön a termékértékesítésre. Ha Magyarországon végez üzleti tevékenységet, ezzel érdemes tisztában lenni. Mi az a termékértékesítés? A termékértékesítés az, amikor egy megfogható...

A személyi jövedelemadó Magyarországon

A személyi jövedelemadó Magyarországon

Mikor kell személyi jövedelemadó bevallást készítenem? Amennyiben belföldi illetőségű magánszemély vagy, és rendelkezel jövedelemmel, minden évben a tárgyévet követően minden megszerzett jövedelemről adóbevallást kell készíteni. A határidő: a következő év május 20....

A belföldi ÁFA levonás szabályai

A belföldi ÁFA levonás szabályai

Az adólevonási jog korlátozását az ÁFA törvény 124.§-ban találjuk, mely taxative megmondja, hogy mely gazdasági események esetén nem vonható le egyáltalán, vagy csak részben az ÁFA. Amit ebben a felsorolásban nem találunk, arra érvényesíthetjük az adólevonási jogunk....

Osztalékelőleg fizetés szabályai

Osztalékelőleg fizetés szabályai

Jól működő és jövedelmező a vállalkozása? Szeretne már évközben is osztalékhoz jutni, nem csak az évet követően jövőre? Ha igen, van rá megoldás. Év közben is van lehetőség osztalékelőleg kifizetésre. A számviteli törvény kimondja, hogy a társaság tulajdonosai az...