A személyi jövedelemadó Magyarországon
Írta: Tímea Kocsis
27 ápr, 2021
Adótanácsadás

Mikor kell személyi jövedelemadó bevallást készítenem?

Amennyiben belföldi illetőségű magánszemély vagy, és rendelkezel jövedelemmel, minden évben a tárgyévet követően minden megszerzett jövedelemről adóbevallást kell készíteni. A határidő: a következő év május 20. napja.

Milyen jövedelmek adókötelesek Magyarországon?

Minden olyan bevétel adóköteles, melyet, mint magánszemély megszereztél (bizonyos mentesítési határok és kivételek vannak, de ezek nagyon speciálisak).

Rövid felsorolás a teljesség igénye nélkül, csak példaképpen:

  • bérjövedelem (a kifizető levonta évközben az adót, de ettől függetlenül bevallást kell készíteni a magánszemélyeknek összesítetten minden jövedelmükről, arról is, ami nem kifizetőtől származik)
  • osztalék jövedelem
  • ingatlan bérbeadásból származó jövedelem
  • ingó és ingatlan értékesítése
  • értékpapír kereskedelemből és egyéb tőkepiaci műveletekből származó jövedelem

Mikor adóköteles egy jövedelem Magyarországon?

A belföldön szerzett jövedelem belföldön adózik, amennyiben van külföldről szerzett jövedelmed is, mindenképp konzultálj a könyvelőddel, hogy az adóköteles jövedelem-e belföldön vagy nem.

Bizonyos jövedelmek minden esetben adókötelesek Magyarországon (például bérjövedelem, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, az ingatlan fekvése miatt), azonban más jövedelmek, mint a kapott osztalék, értékpapír vagy más tőkepiaci ügyletből származó árfolyamnyereség, osztalék jövedelem annak függvénye, hogy a két ország között a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény mit mond ki (ha van ilyen).

Ingatlan értékesítés esetén keletkezett jövedelem is adóköteles (minden esetben Magyarországon adóköteles az ingatlan fekvése miatt), amennyiben 5 éven belül adtad el a szerzéshez képest. Azonban itt sok lehetőség van, amivel csökkentheted az adó alapját, amennyiben rendelkezel az igazolásukra szolgáló számlával. Ezen költségek sokfélék lehetnek, és jelentősen befolyásolják az adó mértékét, ha ilyen tranzakciót bonyolítottál le az elmúlt évben, fordulj könyvelőhöz, hogy a legoptimálisabb adót fizesd be az államnak.

A NAV valóban elkészíti az adóbevallásom?

Igen, az évközben kifizetőtől származó adatszolgáltatások alapján az adóhatóság elkészíti minden magánszemély adóbevallását, ezért neked, ha csak kifizetőtől származó jövedelmed van, akkor nincs teendőd.

Amennyiben más jellegű jövedelemre is szert tettél, akkor azzal szükséges kiegészíteni a NAV által elkészített adóbevallást. A fizetendő adót pedig a bevallás benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb a nyitva álló határidőig, azaz május 20. napjáig be kell fizetni az államnak.

Amennyiben segítségre lenne szükséged az éves személyi jövedelemadó bevallásod kiegészítésében, véglegesítésében vagy ellenőrzésében, keress minket nyugodtan, a ProacTeam csapata ebben is szívesen segít!

További bejegyzések

2022-es adóváltozások Magyarországon

2022-es adóváltozások Magyarországon

2022. január 1-től meglehetősen sok adót érintő változás van, ami a munkavállalókra és munkáltatókra vonatkozik. A minimálbér és garantált bérminimum összege emelkedik 2022. január 1-től. A minimálbér bruttó 200.000 forint, a garantált bérminimum bruttó 260.000...

Termékértékesítés adózása – ÁFA

Termékértékesítés adózása – ÁFA

Az ÁFA törvényben különböző szabályok vonatkoznak a szolgáltatások nyújtására és külön a termékértékesítésre. Ha Magyarországon végez üzleti tevékenységet, ezzel érdemes tisztában lenni. Mi az a termékértékesítés? A termékértékesítés az, amikor egy megfogható...

2021-es adóváltozások Magyarországon

2021-es adóváltozások Magyarországon

A korábbi évekhez képest meglepő módon 2021. január 1-től kevés adót érintő változás van, ami a munkavállalókra vonatkozik. 2021. január hónapra a minimálbér bruttó 161.000 forint, a garantált bérminimum bruttó 210.600 forint volt. 2021. február 1-től 4%-os emelésről...

A belföldi ÁFA levonás szabályai

A belföldi ÁFA levonás szabályai

Az adólevonási jog korlátozását az ÁFA törvény 124.§-ban találjuk, mely taxative megmondja, hogy mely gazdasági események esetén nem vonható le egyáltalán, vagy csak részben az ÁFA. Amit ebben a felsorolásban nem találunk, arra érvényesíthetjük az adólevonási jogunk....

Osztalékelőleg fizetés szabályai

Osztalékelőleg fizetés szabályai

Jól működő és jövedelmező a vállalkozása? Szeretne már évközben is osztalékhoz jutni, nem csak az évet követően jövőre? Ha igen, van rá megoldás. Év közben is van lehetőség osztalékelőleg kifizetésre. A számviteli törvény kimondja, hogy a társaság tulajdonosai az...