Termékértékesítés adózása – ÁFA
Írta: Tímea Kocsis
3 aug, 2021
Adótanácsadás

Az ÁFA törvényben különböző szabályok vonatkoznak a szolgáltatások nyújtására és külön a termékértékesítésre. Ha Magyarországon végez üzleti tevékenységet, ezzel érdemes tisztában lenni.

Mi az a termékértékesítés?

A termékértékesítés az, amikor egy megfogható terméket, árut, félkész- vagy készterméket szerzünk be akár saját üzletmenetünkben felhasználva, akár továbbértékesítési céllal.

Az értékesítés irányultsága lesz az alapja a vizsgálódásunknak, mert nem mindegy, hogy Magyarországon vagy az EU-ban, vagy 3.országban van az áru, mert annak megfelelően lesz adóköteles vagy nem. Továbbá vizsgáljuk azt is, hogy kinek értékesítünk, adóalanynak, azaz vállalkozásnak, vagy nem adóalanynak, azaz magánszemélynek.

Amennyiben termék kereskedelemmel foglalkozol, érdekes lehet számodra, olvass tovább!

Hol adóköteles a termékértékesítés?

Az alapszabály az, hogy ott adózik a termék, ahol a teljesítés helye van. A teljesítése helye pedig egyszerűen megfogva ott van, ahonnan az áru elindul útjára fizikailag.

Az alábbiakban láthatja, hogy helyi irányultság és vásárló szerint hogy alakul a termékértékesítés adózása:

I. Magyarországon

Belföldi termékértékesítés esetén a termék 27% ÁFA-val adózik.

II. Az Európai Unión belül

  1. Értékesítés adóalany részére: érvényes közösségi adószámmal rendelkező adóalanyok (azaz vállalkozások) közösségi értékesítése a kiindulási tagállamban adómentes. Ha a partner cég nem rendelkezik érvényes közösségi adószámmal, akkor 27% ÁFA-val adózik az értékesítés.

    Jó tanács: Termékértékesítés előtt győződjön meg róla, hogy a partner cég rendelkezik-e érvényes közösségi adószámmal.
  2. Értékesítés magánszemély részére: magánszemélynek történő termékértékesítés esetén a teljesítési hely szerinti ÁFA kulccsal adózik. Belföldön 27% ÁFA kulccsal, közösségi tagállamban be kell jelentkezni az adott ország adóhatóságához és külön adószámot kérni.

    Fontos információ: A vevőszámlákat a külföldi adószámmal kell kiállítani, és a külföldi adót az adott országban kell bevallani. Ehhez szüksége lesz egy könyvelőre az adott tagállamban, aki beküldi a cége ÁFA bevallásait.

III. EU-n kívül (harmadik országban)

  1. Értékesítés adóalany részére: harmadik országban történő termékértékesítés a magyar törvények szerint ÁFA területi hatályán kívüli, adómentes termékexportnak számítanak abban az esetben, ha az adóalany a kiindulási tagállamból indítja a terméket, és megszervezi a termék eljutását a vásárlónak/végfelhasználónak, tehát gondoskodik az EU-ból való kiléptetésről is és ezt igazolni tudja.
  2. Értékesítés magánszemély részére: általánosságban 27% ÁFA-val, de főszabályként a termékértékesítés a teljesítési hely szerint adózik. Ha a vevő országában létezik ÁFA, akkor az adóalanynak be kell jelentkezni az adott országba és külön adószámot kell kérnie. A vevőszámlákat a külföldi adószámmal kell kiállítani, és a külföldi adót az adott országban kell bevallani. Ehhez szüksége lesz egy könyvelőre az adott országban, aki beküldi a vállalkozása ÁFA bevallásait.

A termék fuvarozása történhet saját szervezetésben és megbízott fuvarozó által.

Történhet közúton, ekkor Magyarországon és EU-n belül kötelező az EKÁER rendszeren keresztül regisztrálni minden egyes utat és rakományt. A fuvarbizonylatokat minden egyes számlához csatolni kell és azt együtt eljuttatni a könyvelőhöz. Ezek így együtt az alapbizonylatai a termék mozgatással járó értékesítésnek.

A fuvarozás továbbá történhet nem közúton, hanem légi és vízi úton is. Az ilyen módon történő termék mozgatást szintén dokumentálni kell fuvar okmányokkal.

Ezúton felhívjuk kedves ügyfeleink figyelmét arra, hogy az EU-ból kiléptetés és 3.országba beléptetés tényét szintén igazolni kell fuvar okmányokkal, amely megalapozza a lehetőségét annak, hogy adómentesen tudjuk az export termék számlát kiállítani a 3.országbeli adóalany megrendelőnk felé.

További bejegyzések

2022-es adóváltozások Magyarországon

2022-es adóváltozások Magyarországon

2022. január 1-től meglehetősen sok adót érintő változás van, ami a munkavállalókra és munkáltatókra vonatkozik. A minimálbér és garantált bérminimum összege emelkedik 2022. január 1-től. A minimálbér bruttó 200.000 forint, a garantált bérminimum bruttó 260.000...

A személyi jövedelemadó Magyarországon

A személyi jövedelemadó Magyarországon

Mikor kell személyi jövedelemadó bevallást készítenem? Amennyiben belföldi illetőségű magánszemély vagy, és rendelkezel jövedelemmel, minden évben a tárgyévet követően minden megszerzett jövedelemről adóbevallást kell készíteni. A határidő: a következő év május 20....

2021-es adóváltozások Magyarországon

2021-es adóváltozások Magyarországon

A korábbi évekhez képest meglepő módon 2021. január 1-től kevés adót érintő változás van, ami a munkavállalókra vonatkozik. 2021. január hónapra a minimálbér bruttó 161.000 forint, a garantált bérminimum bruttó 210.600 forint volt. 2021. február 1-től 4%-os emelésről...

A belföldi ÁFA levonás szabályai

A belföldi ÁFA levonás szabályai

Az adólevonási jog korlátozását az ÁFA törvény 124.§-ban találjuk, mely taxative megmondja, hogy mely gazdasági események esetén nem vonható le egyáltalán, vagy csak részben az ÁFA. Amit ebben a felsorolásban nem találunk, arra érvényesíthetjük az adólevonási jogunk....

Osztalékelőleg fizetés szabályai

Osztalékelőleg fizetés szabályai

Jól működő és jövedelmező a vállalkozása? Szeretne már évközben is osztalékhoz jutni, nem csak az évet követően jövőre? Ha igen, van rá megoldás. Év közben is van lehetőség osztalékelőleg kifizetésre. A számviteli törvény kimondja, hogy a társaság tulajdonosai az...